Jaarlijks 3 miljoen doden door alcohol

Er sterven wereldwijd jaarlijks drie miljoen mensen door alcohol. Dat betekent dat één op de twintig overlijdt aan de gevolgen van alcohol. Dit meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuwe studie.

Meer mensen sterven door de gevolgen van alcohol dan aan aids, tbc en geweld samen. Zeker tweehonderd ziektes, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes, worden veroorzaakt door alcohol. Onder de 20 tot 29-jarigen is 13,9 procent van alle sterfgevallen te wijten aan alcohol. Volgens het rapport hebben wereldwijd 237 miljoen mannen en 46 miljoen vrouwen een alcoholverslaving. De WHO verwacht dat het alcoholgebruik de komende tien jaar zal stijgen. Eerder zei de hun directeur-generaal Tedros Ghebreyesus tegen De Standaard: ‘Overheden moeten dringend maatregelen nemen. Een verbod op reclame en extra belastingen kan levens redden.’

Kritisch op cijfers
In een onderzoek van de WHO wordt genoemd dat het alcoholgebruik van Nederlanders gedaald is van 10,4 pure liter alcohol naar 8,7 pure liter alcohol. Dat betekent dat Nederland onder het Europese gemiddelde van 9,8 liter pure alcohol scoort. Toch is het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP kritisch over de cijfers. ‘Als je de cijfers wat beter bekijkt zie je een hele andere ontwikkeling die verontrustend is. De mensen die drinken gaan steeds meer drinken. En vergeet ook vooral niet: in Europa wordt al meer alcohol gedronken dan in andere continenten’, zegt directeur Wim van Dalen. STAP benadrukt onder andere dat vooral mannelijke drinkers opvallend meer zijn gaan drinken, dat het percentage bingedrinken onder 15+ drinkers is verzesvoudigd en dat uit de cijfers blijkt dat alcoholverslaving is toegenomen (van 1,2 procent in 2010 naar 1,5 procent in 2016).

24/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...