De voors en tegens van het legaliseren van xtc

De legalisatie van xtc is een onderwerp dat regelmatig voorkomt in de politiek. De discussie laaide weer op nadat GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg aangaf dat de partij voor het legaliseren van de drug is. Is dit idee realistisch en hoe denken andere partijen daarover?

De meningen binnen de Tweede Kamer verschillen. D66, GroenLinks, SP en PvdA zijn voorstander van een nieuw onderzoek naar de werkelijke schadelijkheid van xtc. Van deze partijen is tot nu toe alleen GroenLinks, al voor het eventuele onderzoek is uitgevoerd , voorstander van het legaliseren.
D66, SP en PvdA zien wel wat in een onderzoek, maar het direct legaliseren is nog niet reëel . ‘Xtc staat nu op lijst 1 van de Opiumwet, en wordt daarmee gezien als een drug met een onaanvaardbaar risico. Een aantal wetenschappelijke onderzoeken laten iets anders zien, namelijk dat de schade voor de gezondheid op de langere termijn minder ernstig blijkt te zijn ten opzichte van andere drugs dan we eerder dachten. Daarom wil ik dat het onderzocht wordt of het gezien de risico’s nog wel terecht is dat xtc op lijst 1 staat’, vertelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Tegenstanders
Er zijn ook een heleboel tegenpartijen. Voor CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is een onderzoek geen optie. Ook ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf is het er niet mee eens: ‘Als we een onderzoekscommissie laten kijken naar hoe om te gaan met harddrugs, dan richt zich dit wat mij betreft enkel en alleen op de vraag hoe we er vanaf komen.’ VVD-Kamerlid Antoinette Verlaan is ook heel duidelijk: ‘Wat ons betreft, is er geen enkele manier van harddrugs tolereren denkbaar. De logica dat door illegaliteit op te heffen criminaliteit daalt, zou je dan ook kunnen laten opgaan voor verkeersovertredingen. Daar wordt het wegverkeer echt niet veiliger van.’

Voor- en tegenargumenten
Elk jaar vallen er vijf tot tien doden door xtc, terwijl er duizenden mensen per jaar sterven aan de gevolgen van roken. Na cannabis, alcohol en tabak is xtc de meest gebruikte drug in het uitgaansleven, uit gegevens van het Trimbos-instituut blijkt namelijk dat 1 op de 13 Nederlanders boven de 18 jaar de drug wel eens heeft gebruikt. GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg denk dat als de overheid de regie in handen krijgt criminaliteit zal dalen en er minder vervuilde pillen gemaakt worden.

En dan de tegenargumenten. Jaarlijks wordt er bijna 20 miljard euro verdiend aan de xtc handel. Een groot deel van de geproduceerde pillen is voor het buitenland en grondstoffen komen weer vanuit het buitenland naar ons. Deze miljardenindustrie en internationale handel zal niet zomaar verdwijnen. Bovendien staan internationale een regulering niet toe, zeggen tegenstanders.

Voorlopig niet haalbaar
Door de verschillende meningen is het legaliseren van xtc (voorlopig) niet haalbaar. Zeker niet met de coalitie, hiervan is enkel D66 voorstander van een onderzoek. 

20/12/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...