Franse minister: ‘Leer jongeren wijn drinken’

De Franse minister van Landbouw en Voeding Didier Guillaume deed woensdagmiddag een opmerkelijke uitspraak tijdens een tv-interview over alcoholgebruik onder jongeren. Wijn zou namelijk, in tegenstelling tot andere alcoholische dranken, voor minder overmatig gebruik zorgen.

Tegen de Franse televisiezender BFMTV zei Guillaume dat wijn geen alcohol is zoals andere alcoholische dranken. ‘Alcoholisme is een echt probleem, zeker onder jongeren. Maar ik heb nog nooit een jongere gezien die na het stappen dronken thuis kwam door teveel Côtes du Rhône of Bordeaux’, aldus Guillaume. Het alcoholgebruik onder jongeren noemt hij zeer slecht, omdat ze mixdrankjes en sterke drank drinken. Naast het bestrijden van verslaving, moeten de Franse jongeren ook het mooie bijgebracht worden. Een goed glas wijn leren drinken is een van deze mooie dingen, vindt hij.

Woede
De uitspraken van de minsister zorgen voor woede bij artsen en verslavingsdeskundigen. Hoofd van het Franse Verslavingsfonds Michel Reynaud zegt via Twitter dat Guillaume maar eens een kijkje moet nemen bij de spoedeisende hulp. ‘Er zijn elke dag mensen die alcoholvergiftiging oplopen door wijn’, twittert Reynaud.

Overwinning voor lobbyisten
De Franse president Emmanuel Macron lag ongeveer een jaar geleden onder vuur toen hij tijdens een persconferentie zei dat hij niks wil veranderen aan de huidige alcohol- en tabakswet. Het vorige week gepresenteerde strijdplan tegen verslaving bevat dan ook niet één concrete maatregel om de consumptie en verkoop van alcohol te verminderen. Verslavingsdeskundigen noemen het plan een overwinning voor lobbyisten. 

18/01/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...