Twee keer zoveel IkPas-deelnemers dan vorig jaar

Januari is bijna voorbij en dat betekent ook het einde van IkPas. Dit jaar gaven bijna 24.000 mensen zich op voor de actie, twee keer zoveel dan vorig jaar.

Toch zijn er in werkelijkheid meer deelnemers dan we denken, zegt Rob Bovens van Tilburg University. Hij onderzoekt sinds 2015 de effecten van de IkPas-campagne. Er zijn per geregistreerde deelnemer nog drie à vier deelnemers die wel meedoen, maar zich niet hebben ingeschreven. Dit betekent dat er uiteindelijk zo’n honderdduizend mensen mee doen aan Dry January. ‘Dat komt omdat mensen steeds meer bezig zijn met hun gezondheid’, aldus Bovens. Daarnaast hebben zich dit jaar meer stevige drinkers aangemeld. Ze dronken gemiddeld 20 glazen per week, vorig jaar lag dat gemiddelde op 17,5. Er zijn tijdens Dry January ongeveer duizend vragen binnengekomen  van mensen in moeilijkheden en met onthoudingsverschijnselen.

Brabanders ‘compenseren’ carnaval
Er zijn inschrijvingen vanuit heel Nederland gekomen, maar met name Brabanders doen massaal mee. Volgens gezondheidspsycholoog Arie Dijkstra heeft dat te maken met carnaval. ‘In Brabant kan zo’n vastenmaand gebruikt worden om te compenseren voor het alcoholgebruik met carnaval’, aldus Dijkstra. Direct na carnaval start er een nieuwe IkPas-actie.

Begin januari konden jullie al lezen dat Lef-stagiaire Demi Rutten mee ging doen aan IkPas. Nu de maand bijna voorbij is vertelt ze over haar bevindingen. ‘Ondanks dat ik het niet makkelijk vond, heb ik het volgehouden geen alcohol te drinken deze maand. Vooral de sociale druk maakt het lastig om niet alsnog toe te geven. Ik merk wel dat ik me fitter voel na een avondje weg nu ik geen alcohol drink. Ik ben niet verslavingsgevoelig, maar ga vanaf nu zeker bewuster met mijn alcoholgebruik om.’

30/01/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...