Maag Lever Darm Stichting pleit voor minder alcoholgebruik

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) werkt graag mee aan de bewustwording van alcoholgebruik onder consumenten. Andere fondsen, waaronder KWF Kankerbestrijding, zijn een stuk terughoudender.

Dat de MLDS openstaat voor verandering, is een reactie op een interview in het AD met Wim van Dalen, directeur van STAP. Hierin zegt hij dat alcohol het nieuwe roken is, en dat mensen zich steeds bewuster worden van de gevolgen en gevaren. Van Dalen wil graag een sterke alliantie tegen alcohol bouwen, zoals die tegen roken al bestaat. MLDS zegt in een reactie open te staan voor verandering. ‘De laatste jaren nemen gezondheidsfondsen een meer maatschappelijke positie in, wij doen dat ook’, aldus een woordvoerder.

KWF focust op roken
KWF maakt echter geen fondsen vrij voor het bestrijden van alcoholgebruik. ‘We focussen op de twee grootste risicofactoren van kanker’, nuanceert een woordvoerder. ‘Roken, dat longkanker veroorzaakt, en zonnen, dat lijdt tot huidkanker.’ Alcohol is bij zo’n 3 procent van de kankergevallen de oorzaak, daarnaast heeft alcoholgebruik een negatieve invloed op genezingskansen. ‘Voor sponsoring voor lobby tegen alcohol moeten andere partijen openstaan’, suggereert het KWF. 

Huisartsen
Huisartsen maken ook onderscheid tussen de benadering van roken en alcohol. Beroepsvereniging NHG heeft namens de huisartsen getekend voor een rookvrije generatie, maar geeft aan dat een lobby tegen alcohol hun prioriteit niet heeft. ‘In Nederland is roken de belangrijkste oorzaak van gezondheidsproblemen en vroegtijdig sterven, dus daar richten we ons op’, zegt een woordvoerder namens de NHG.

04/02/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...