Dromen over terugval gelinkt aan verwerking herstel

Levendige dromen over alcohol- en drugsgebruik komen geregeld voor in pril herstel. Op deze manier geven de hersenen aan in hoeverre ze het proces van herstel verwerken. Dat blijkt uit onderzoek van het Massachusetts General Hospital (MGH) uit Boston.

Dat gebruikersdromen geregeld voorkomen is al langer bekend. ‘Maar er is nog niet eerder onderzoek gedaan naar waarom ze bij sommige mensen wel of niet voorkomen. Ook was voorheen onbekend wat de invloed op het herstel is en of het gelinkt kan worden aan een grotere kans op terugval’, zegt hoofdonderzoeker John F. Kelly. ‘Het verband tussen het aantal dromen en de tijd in herstel  geeft aan in hoeverre lichaam en geest gewend zijn aan clean leven. Door dit inzicht kan beter onderzocht worden hoe het brein met herstel omgaat.’

Minder dromen
Aan het onderzoek deden ruim tweeduizend mensen mee, allen in herstel van een verslaving. Een derde van die groep gaf aan minstens één keer last te hebben (gehad) van de dromen. Dit waren voornamelijk mensen met een complexere verslavings- en behandelgeschiedenis. Naarmate de tijd in herstel verstreek, nam het aantal dromen af. ‘Hoe meer we te weten komen over deze dromen, hoe beter patiënten behandeld kunnen worden’, aldus Kelly.

13/02/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...