170.000 euro subsidie voor onderzoek naar effect hersentraining

Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) heeft 170.000 euro subsidie toegekend gekregen, om het effect van een computerspel dat verslaafden van hun zucht naar middelen afhelpt te meten. De subsidie wordt verstrekt door ZonMw, de overheidsorganisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie financiert.
VNN onderzoekster Madelon van Hemel doet dat samen met Rijksuniversiteit Groningen. Zij volgen drie jaar lang cliënten die –naast hun reguliere behandeling – gebruik maken van het spel. Op een vooraf afgesproken tijdstip, momenten waarop zij normaal gesproken last hebben van zucht, moeten zij het computerspel spelen. Eerst is dat dagelijks, later vier keer per week en aan het eind van het onderzoek nog één keer per week.

De training is ontwikkeld door Adapt Lab, onder leiding van
hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie Reinout Wiers. De deelnemers krijgen diverse plaatjes te zien en leren de afbeeldingen van drank of drugs te negeren. Op die manier moeten de hersenen opnieuw geprogrammeerd worden en worden automatische en onbewuste processen in het brein doorbroken. Het onderzoek van VNN nu is er op gericht te weten te komen wat de resultaten van de training zijn. Het onderzoek moet uitwijzen of het computerspel meerwaarde biedt bij een cognitieve gedragstherapie en wat de neveneffecten zijn in het leven van de cliënt.
Buiten cliënten van VNN doen ook cliënten van Tactus verslavingszorg en Novadic Kentron mee aan het onderzoek.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...