Schadelijke darmbacterie oorzaak van alcohollever

Alcoholmisbruik stimuleert schadelijke bacteriën in de darmen. De leverontstekingen waar alcoholisten vaak last van krijgen worden mede hierdoor veroorzaakt. Dit concludeerden Franse onderzoekers op het International Liver congress in Londen, georganiseerd door de EASL.

In welke mate je lever beschadigd raakt, hangt niet alleen af van hoeveel je drinkt maar bijvoorbeeld ook van de eerder genoemde bacteriën. De onderzoekers experimenteerden met bacterievrije muizen. De halve groep kreeg een darmflora van alcoholisten met leverontsteking, de andere helft van alcoholverslaafden met een goed functionerende lever. Allemaal werden ze op alcoholdieet gezet. De groep met de ontstoken lever kreeg duidelijk meer symptomen dan de andere muizen, zoals rusteloosheid en een verminderde eetlust. Ook hadden ze meer last van aangetast darmslijmvlies. Normaal gesproken beschermt dat de darmwand tegen schadelijke bacteriën. Als het aangetast raakt, kunnen er meer bacteriën in het lichaam verzeild raken, die de lever weer onschadelijk moet maken. De lever raakt daarbij zelf blootgesteld aan deze micro-organismen, wat de leverontsteking zou verklaren.

Waarom de ene verslaafde deze klachten wel ontwikkelt en de andere niet, is nog onbekend. Aanleg en levensstijl spelen waarschijnlijk een rol.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...