Te weinig controle op verslavende slaapmiddelen

Huisartsen en apothekers houden zich in de praktijk  te weinig bezig met het verloop van slaapmiddelengebruik onder patiënten, ondanks richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Dit blijkt uit een enquête van TROS Radar.

Van de bijna 49 000 ondervraagden hebben 16 000 mensen weleens slaapmiddelen gebruikt. 62 procent gebruikt de medicatie langer dan 24 maanden, in plaats van de voorgeschreven twee tot zes weken. Ruud Coolen – van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) spreekt zijn zorgen uit om de onverschilligheid over slaapmedicatie: ‘Onderschat deze legale drugs niet. Langdurig gebruik ervan is verslavender dan heroïne en de afkickverschijnselen zijn net zo heftig.’

Jako Burgers van het NHG geeft in de uitzending van TROS Radar aan dat hij schrikt van de enquête uitslagen. 70 procent van de gebruikers is nooit naar het gebruik van slaapmiddelen gevraagd. Ook is een derde van de ondervraagden nooit gewezen op de verslavingsgevoeligheid van benzodiazepines. Volgens Burgers verschijnt dit jaar een nieuwe versie van de richtlijnen. Daarnaast komt er nieuw voorlichtingsmateriaal uit voor patiënten, zodat het onderwerp weer volop onder de aandacht komt.  

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...