Nieuw bewijs voor link middelen- en eetverslaving

Er is een nieuwe link gevonden tussen impulsiviteit en eetverslaving. Eerder onderzoek liet al zien dat mensen met eetstoornissen en obesitas impulsiever zijn dan gezonde mensen. Een recente studie van de Boston University School of Medicine (BUSM) wijst uit dat dit impulsieve gedrag een risicofactor is in de ontwikkeling van een eetverslaving en andere eetstoornissen. ‘Onze resultaten dragen daarnaast bij aan het idee dat dezelfde hersenmechanismen een rol spelen in gedrag bij drugs- en eetverslavingen’, aldus hoofdonderzoeker Clara Velazquez-Sanchez.

Of de impulsiviteit bestond voor het verstoorde eetgedrag of dat het zich erna pas ontwikkelde, was nog onduidelijk. De wetenschappers hebben geprobeerd antwoord te geven op deze vraag door proefpersonen te testen die impulsief zijn of juist niet. Ze kregen een dagelijks dieet met in één uur veel suikers. De impulsieve groep kreeg eetbuien in dit suikeruur, ze verloren de controle over het dieet. De onderzoekers interpreteerden dit als een onvermogen om negatieve gevolgen te overzien. De andere groep liet een normaal eetpatroon zien, ook al werden ze blootgesteld aan het speciale suikerdieet.

De impulsieve groep liet signalen zien in een hersendeel waar het beloningssysteem zit, maar ook impulsief gedrag. ‘Hoewel impulsief gedrag onze voorouders geholpen heeft met calorierijk voedsel, toen voedsel nog schaars was, wekken de studieresultaten de suggestie dat in deze tijden van overvloed, impulsiviteit overeten stimuleert’, zei PhD Pietro Cottone, verbonden aan het BUSM.

Het onderzoek is in samenwerking met Cambridge geleid door de BUSM. De resultaten zijn online gepubliceerd op de website van Neuropsychopharmacology.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...