Schapen plegen zelfmoord door verslavende plant

De giftige plant Darling Pea heeft duizenden schapen in Australië het leven gekost. Het lieflijk gebloemde gewas is zeldzaam, maar heeft zich naar aanleiding van meerdere bosbranden in New South Wales weten te verspreiden, waarna de beesten afhankelijk zijn geworden van de dodelijke plant.

De Darling Pea is afkomstig van de plantenfamilie Swainsona en bevat een giftig goedje dat naar verloop van tijd het centrale zenuwstelsel van de schapen verstoort. Een groot deel van de wollige dieren brengt zichzelf om het leven door hun kop op harde palen en stenen kapot te slaan, tot hun schedel openbarst.

Deze uitbraak is volgens dierenarts Bob McKinnon te vergelijken met een heroïneverslaving: ‘De schapen begonnen zich dronken te gedragen na het eten van de Australische plant. Eerst verliezen de schapen gewicht, daarna beginnen ze te wankelen. Ze slepen hun achterpoten achter zich aan en gedragen zich verward en depressief. Vervolgens raken ze zodanig in een roes dat ze niet meer weten waar hun poten staan. Ook trillende spieren en in de verte starende ogen zijn symptomen van een verslaving aan de Darling Pea. Uiteindelijk zijn de schapen tot waanzin gedreven en bonken zij net zo lang tegen harde oppervlakten tot hun schedel openbarst en ze bij bosjes dood neervallen.’

McKinnon zegt dat er geen behandeling is voor de ziekte: ‘Het enige dat helpt is de schapen weghouden bij de planten.’ Oftewel: ze moeten afkicken. Op dit moment worden er zoveel mogelijk exemplaren van de giftige plant vernietigd.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...