Pro-ana-websites niet verboden

Minister van VWS Hugo de Jonge gaat pro-ana websites niet verbieden. Volgens hem zou het geen effectieve oplossing zijn en het zou de zoektocht naar hulp belemmeren.

Ook zou het uit de lucht halen van deze websites het stigma rondom eetstoornissen bevestigen. Over de pro-ana sites zijn onlangs Kamervragen gesteld, naar aanleiding van een groot onderzoek naar pro-ana-coaches dat afgelopen mei uitkwam.Uit het onderzoek, waar onder andere Centrum tegen Kinderhandel en Menshandel (CKM) bij betrokken was, bleek dat kwetsbare meisjes slachtoffer worden van seksueel misbruik kunnen worden op pro-ana-websites.
Zogenaamde ‘coaches’ bieden zich als hulp aan bij het afvallen. Ze manipuleren de meisjes zo dat ze foto’s sturen waar ze nauwelijks gekleed of naakt op staan. De coaches kunnen dan zogenaamd een ‘body check’ doen. Zo zouden ze je kunnen vertellen waar je vet moet verliezen. Door de meisjes later met de foto’s te chanteren houden de coaches  ze in een wurggreep.

Het CKM voert in samenwerking met GGZRivierduinen en Eetstoornissen Ursula een onderzoek uit naar het verband tussen meisjes met anorexia en slachtofferschap van seksueel geweld. Het eindrapport wordt dit najaar verwacht.

8-10-19

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...