‘Peetvader’ XTC overleden

Chemicus en wetenschapper Alexander Shulgin is maandag 2 juni op 88-jarige leeftijd overleden. Hij wordt gezien als een drugsgoeroe, die MDMA  in de jaren ‘70 bekendheid gaf. Deze werkzame stof van XTC werd vooral in de jaren ‘90 populair, tegelijkertijd met de opkomst van housemuziek. Shulgin heeft zich vanaf het begin verbaasd over het succes.

De Harvard-dropout werkte als promovendus biochemie bij het farmaceutische bedrijf Dow Chemical. Hier kreeg hij de ruimte om onderzoek te doen naar hallucinerende middelen, waar hij patent op aanvroeg als het bedrijf interesse had. Op een gegeven moment wilde Dow Chemical niet meer geassocieerd worden met Shuldins activiteiten. Toen zette hij een laboratorium op in zijn achtertuin in San Francisco.

Vanaf dat moment testte hij nieuwe stoffen zelf; interessante bevindingen deelde hij met zijn vrouw en bevriende psychologen en chemici. Veel stoffen waren toen nog niet illegaal, hij kon dus lange tijd zijn gang gaan. Ook had hij goede contacten bij een exclusieve herensociëteit waar hij lid van was. Daarbij had hij vrienden bij de Drug Enforcement Agency (DEA). Zijn werk uitvoeren werd echter moeilijker toen president Nixon de oorlog verklaarde aan drugs.

Shulgin heeft twee boeken gepubliceerd, waarin honderden recepten staan. Dat werd niet in dank afgenomen door de DEA; zij namen zijn laboratoriumspullen in beslag en de wetenschapper kreeg een boete van 25 000 dollar. Pas in de afgelopen jaren is er meer interesse in hallucinogene middelen. Harvard Medical School onderzocht bijvoorbeeld of MDMA angst kan verminderen bij terminale kankerpatiënten. Iets wat Shulgin jaren geleden al opperde.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...