Één keer binge drinken al schadelijk

Één sessie binge drinking (meer dan zes glazen alcohol  binnen twee uur drinken) kan al een negatieve invloed op de gezondheid hebben van relatief gezonde mensen. Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in PLOS ONE, een wetenschappelijke krant.

Slechts één keer te veel drinken veroorzaakt de vrijlating van gifstoffen in het bloed. Daardoor krijg je mogelijk een minder goed functionerend immuunsysteem, griep, ontsteking of weefselschade. Dit zijn de effecten op mensen die niet verslaafd zijn aan alcohol. Het is dus logisch dat bij frequent alcoholmisbruik de gezondheid op lange termijn slechter wordt, als na één sessie iemands gezondheid al beschadigd wordt.

Kinderen met lichamelijke gezondheidsproblemen zijn vatbaarder voor binge drinking. Dat is juist gevaarlijk voor deze groep, omdat zij kwetsbaarder zijn dan gezonde kinderen. Kinderen met het gen voor de ziekte verslaving, lopen ook meer risico op alcoholverslaving als zij al op jonge leeftijd excessief drinken. Dat zal hoogstwaarschijnlijk gepaard gaan met fysieke, mentale en sociale problemen. Het is dus noodzakelijk voor doktoren om jonge mensen hiervoor te behoeden.

Binge drinking  is overal ter wereld erkend als probleem. 25 procent van de mensen die er weleens aan doendoor meer te drinken dan de dagelijkse of wekelijke aanbevolen hoeveelheid, is afhankelijk van alcohol of drinkt problematisch. Drinkers zijn zich hier echter mogelijk niet van bewust, dat moet veranderen volgens de onderzoekers. Vooral jonge mensen moeten zich bewust worden van de schade die binge drinking aanricht en onderzoek naar patronen in alcoholconsumptie suggereert dat de voorlichting aan steeds jongere mensen gegeven moet worden.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...