Steeds meer jonge mannen met alcohol achter het stuur

Een op de vijf mannen tussen de 18 en 24 jaar heeft het afgelopen jaar gereden met te veel alcohol op. Dit blijkt uit onderzoek gepresenteerd door Stichting TeamAlert.

1.500 jonge mannen deden mee aan het onderzoek. Ongeveer 5 procent gaf aan wekelijks met meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid alcohol achter het stuur te zitten. 16 procent deed dit maandelijks.

Limiet
Een alcohollimiet van 0,2 promille geldt voor beginnende bestuurders, die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben. Dat is ongeveer één standaardglas alcoholhoudende drank. Voor ervaren bestuurders geldt een maximum limiet van 0,5 promille. Dat staat gelijk aan twee standaardglazen. In stedelijke gebieden kruipen minder mensen met alcohol achter het stuur, vergeleken met weinig tot niet stedelijke gebieden. Namelijk 28 procent tegenover 43 procent.

Risicogroep
In het onderzoek is alleen gekeken naar jonge mannen, omdat eerder bewezen is dat zij een risicogroep vormen als het om alcoholgebruik in het verkeer aankomt. Van alle verkeersslachtoffers door alcoholgebruik, is 29 procent van hen een man in deze leeftijdscategorie. Dat is opmerkelijk, aangezien 4 procent van het totaal aantal rijbewijsbezitters in Nederland 18 tot 24 jaar is.

Datum: 16-12-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...