Nederland scoort laag op alcoholexamen

Nederlanders hebben gemiddeld weinig kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut. De respondenten scoorden gemiddeld een 5.1.

Maar 8.6 procent van de deelnemers benoemt dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts één op de twintig mensen weet dat je er borstkanker van kunt krijgen. Wel weet iets meer dan de helft dat Korsakov een gevolg kan zijn.

Scores
Alleen mensen uit Drenthe behalen op het nippertje een voldoende (5.6) met hun kennis over alcoholgebruik. Verder wordt vastgesteld, hoe hoger opgeleid hoe beter men de gevaren kent. Ook scoren jonge deelnemers hoger dan veertigplussers.

Kanker
Het onderzoek brengt ook goed nieuws: bijna negen op de tien deelnemers weten dat alcohol slecht is voor de lever. Daartegenover staat dat minder dan 9 procent benoemt dat alcohol het risico op kanker vergroot. En slechts 5 procent van de mensen leggen een link tussen alcoholgebruik en een hogere kans op borstkanker.

Examen
Vorig jaar dronken 1,1 miljoen Nederlanders overmatig. Dat betekent meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen. Staatssecretaris Blokhuis reageert: ‘Net als heel veel Nederlanders kan ik echt genieten van een wijntje of biertje. Dat plezier gun ik iedereen. Tegelijkertijd weten wetenschappers steeds meer over de aanzienlijke risico’s van alcohol voor onze gezondheid. Daar moeten we met z’n allen echt meer oog voor hebben.’ Je kunt vanaf vandaag individueel een test doen op www.alcoholexamen.nl.

Datum: 20-12-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...