Ziekenhuis Assen start verslavingspoli voor rokers

In de strijd tegen roken werken het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) samen. In de deze week geopende polikliniek werken longartsen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen samen met verslavingsdeskundigen van VNN. In de pilot worden longpatiënten met een tabaksverslaving geholpen om te stoppen.

Het WZA wil de totale leefstijl van rokers in beeld brengen en aanpakken. ‘Dertig procent van de zware rokers heeft ook een alcoholprobleem’, zegt verslavingsarts Robert van de Graaf. De pilot gaat drie maanden duren. In eerste instantie richt deze zich op longpatiënten die al onder behandeling zijn in het ziekenhuis en niet kunnen stoppen met roken.

Vergoeding
De behandeling van tabaksverslaving door de verslavingszorg wordt, in tegenstelling tot andere verslavingen, niet vergoed. ‘Gek genoeg stappen bijvoorbeeld verzekeraars bij deze specialistische aanpak van rokers vaak op de rem, terwijl ze dat bij alcohol- en drugsverslaving niet doen,’ zegt Van de Graaf. ‘Dat komt omdat alcohol en drugs als echte verslaving worden gezien, terwijl roken nog steeds vaak wordt gezien als een slechte gewoonte in plaats van een levensgevaarlijke verslaving.’

De zorg die nu geleverd wordt is voorlopig op kosten van VNN en het WZA. Per patiënt liggen de kosten tussen de 1000 en 2500 euro.

Datum: 07-01-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...