Kwakzalver afkickmedicijn voor de rechter

De officier van justitie kwam gisteren nog niet toe aan een strafeis voor de onbevoegde praktijken van Sara Glatt.  Ze werd in 2011 verantwoordelijk gehouden voor de dood van de 28-jarige oorlogsveteraan Andreas Tresch. Nadat hij van haar het omstreden middel ibogaïne toegediend kreeg, liep hij in een psychose de snelweg op en werd overreden door een vrachtwagen.

Glatt heeft honderden mensen van hun verslaving afgeholpen, maar de bijwerkingen van het niet geregistreerde medicijn bleken erger dan de kwaal. Glatt, ook wel de heks van Kockengen genoemd, gaf haar patiënten de hallucinerende drug ibogaïne.  Het ontneemt elke zucht naar middelen, maar leidt soms tot nare bijwerkingen.

De overreden oorlogsveteraan Tresch is naar aanleiding van oorlogstrauma’s codeïne gaan gebruiken en raakte verslaafd. Om daarvan af te komen gebruikte hij ibogaïne. Dat ging goed, tot hij op een dag waanbeelden kreeg van mannen met messen die hem wilden vermoorden. Uiteindelijk liep Tresch de snelweg op, pal voor een aanstormende vrachtwagen. Dat is slechts één van de vele fatale gevolgen van ibogaïne. ‘Glatt kan al jarenlang haar gang gaan , omdat het middel niet is erkend’, aldus verslavingsdeskundige Erik Fromberg.

In 2011 werd Glatt gearresteerd, maar mocht haar rechtszaak in vrijheid afwachten, mits zij haar praktijk zou beëindigen. In de rechtbank verweten deskundigen haar dat ze patiënten niet medisch onderzocht voor ze aan een behandeling begon en ze aan hun lot overliet. Fromberg uitte vooral zijn frustratie over het gebrek aan onderzoek naar de werking van ibogaïne.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...