Bobby Womack (70) overleden

De zeventigjarige soulartiest Bobby Womack is vrijdag 27 juni overleden, bevestigde recentelijk zijn platenlabel. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Wel kampte hij al jaren met gezondheidsproblemen; hij had diabetes, kanker en vertoonde verschijnselen van Alzheimer. Bovendien was hij verslaafd aan cocaïne, waarvoor hij behandeld is in een kliniek.

Womack vormde in de jaren ’60 met zijn broers de band The Valentinos. In 1964 brachten zij het nummer It’s All Over Now uit. Het waren echter The Rolling Stones die daar een maand later een monsterhit mee scoorden, door het in hun versie te brengen. Na Womacks tijd bij The Valentinos werkte hij samen met Aretha Franklin, Sam Cooke, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Ray Charles, Dusty Springfield en Wilson Pickett.

De soulzanger scoorde hits met Lookin’  For A Love, That’s The Way I Feel About ‘Cha en Woman’s Gotta Have It. Hij bracht verschillende succesvolle albums uit. Vlak voor zijn dood was hij nog bezig met het opnemen van een nieuw album. Hij zou op 19 juli optreden in Paradiso te Amsterdam.

Womack kampte jarenlang met een cocaïneverslaving. Dat maakte hem vaak onhandelbaar, waardoor sommige nummers niet de aandacht kregen die ze volgens liefhebbers verdienden. De door hem gezongen titeltrack van de film Across 110th Street (1972) werd bijvoorbeeld pas echt beroemd toen regisseur Quentin Tarantino die gebruikte in zijn film Jackie Brown (1997). In 2009 werd Bobby Womack opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, een museum in de V.S gewijd aan invloedrijke musici.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...