De e-sigaret aantrekkelijk door verschillende smaakjes

De variatie van smaakjes is wat de e-sigaret het meest aantrekkelijk maakt. Dat vinden niet alleen de e-sigaret gebruikers, ook sigarettenrokers, mensen die beide producten roken en de niet-rokers.

Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waarover gepubliceerd is in the International Journal of Environment Research en Public Health. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 700 mensen. Het onderzoek geeft inzicht in maatregelen die e-sigaretten minder aantrekkelijk kunnen maken voor jongeren.

Kennis over e-sigaret
32 procent van de niet-rokers is geïnteresseerd om eens een e-sigaret met een smaakje te proberen. Bij de rokers is dit 80 procent. De niet-rokers die aangaven geen enkele smaak te willen proberen, hebben significant meer kennis over het product. Ze ervaren een hoger risico op negatieve gevolgen voor de gezondheid dan niet-rokers die een smaakje willen proberen.

Tabak- en mentholsmaken zijn bij e-sigaretgebruikers of mensen die een gewone sigaret roken het meest populair. Mensen die niet roken en niet dampen hebben vooral voorkeur voor zoete smaken en menthol.

Onderzoek 
Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) laat momenteel onderzoek uitvoeren naar de e-sigaret. Dit naar aanleiding van berichten over doden en zieken in verschillende landen door ‘vapen’. Het gebruik van illegale vloeistoffen, met daarin rustgevende middelen, lijkt een van de oorzaken. 

In Amerika is de leeftijdgrens voor het kopen van tabaksproducten en e-sigaretten opgehoogd naar 21 jaar. In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om zulke producten te mogen kopen.

Datum: 22-01-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...