82 miljoen euro boete voor sigarettenfabrikanten

Vanwege concurrentievervalsing hebben vier sigarettenfabrikanten een boete gekregen van meer dan 82 miljoen euro van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De fabrikanten, van onder andere Marlboro, Lucky Strike, Gauloises en Camel, wisselden informatie uit over toekomstige prijzen van pakjes sigaretten.

Het gaat om de periode tussen juli 2008 en juli 2011. De vier bedrijven werden in die periode op de hoogte gehouden van prijzen van concurrenten voordat die gehanteerd werden. Zo konden ze hun eigen prijzen daarop aan passen.

Bij de verkoop van tabak bepalen de producenten de consumentenprijs, niet de winkeliers. De bedrijven stuurden hun vernieuwde prijslijst door naar hun afnemers, waaronder groothandels. De afnemers stuurden deze lijst dan door naar de concurrenten. 'De fabrikanten wisten dat de uitwisseling van dit soort informatie op gespannen voet staat met de mededingingsregels', aldus bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM. British American Tobacco (BAT) krijgt de hoogste boete, van ruim 31 miljoen euro.

Alle vier de sigarettenfabrikanten hebben bezwaar ingesteld tegen het besluit.

 29-9-2020

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...