De oorzaak van overmatig alcoholgebruik bij mensen boven de veertig jaar kan een onderliggende neurologische aandoening, zoals dementie, zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Icahn School of Medicine op Mount Sinai en de University of California, San Francisco.

Wat er ontdekt is, is dat overmatig alcoholgebruik het eerste teken kan zijn van een onderliggende hersenaandoening wanneer dat zich laat in het leven voordoet. Bij het onderzoek met mensen die dementie hebben, begint bijna één op de vijftien met overmatig alcoholgebruik op de leeftijd van 40 jaar of ouder. Één op de twintig deed dit als het eerste symptoom van de ziekte. Dat is binnen de eerste drie jaar voor of na het begin van de symptomen.

 

Onjuiste diagnose

Het is belangrijk om ook de sociale aspecten in de gaten te houden die kunnen leiden tot overmatig alcoholgebruik, zoals pensionering, eenzaamheid of verlies van inkomen, geliefden en of huisvesting. Zorgprofessionals moeten echter op de hoogte zijn van het feit dat het gebruik te maken kan hebben met een onderliggende neurologische aandoening. Als overmatig alcoholgebruik op late leeftijd uitsluitend wordt gezien als een gevolg van bijvoorbeeld eenzaamheid, dan kan er een verkeerde diagnose gesteld worden. Mensen kunnen dan onterecht doorverwezen worden naar een verslavingskliniek. Hierdoor wordt de juiste diagnose en gedragsbehandeling vertraagd en wordt de last voor familie en patiënt groter.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...