Uit onderzoek blijkt dat het hoge aantal drugsvergiftiging onder Amerikaanse tieners niet komt doordat er vaker drugs gebruikt wordt, maar dat de stoffen die gebruikt worden, gevaarlijker worden.

In 2021 ging het bij meer dan 77 procent van de sterfgevallen door drugsvergiftiging onder adolescenten om fentanyl. Dit bleek uit onderzoek van de UCLA School of Medicine. Wat zij ook ontdekten, was dat drugsgebruik onder tieners dat jaar juist afgenomen was. Zo was het in 2020 zo’n 30,4 procent en in 2021 nog maar 18,7 procent.

Namaakgeneesmiddelen

Een van de onderzoekers, Joseph Friedman, benadrukte dat namaakgeneesmiddelen een rol kunnen spelen bij de stijging van het sterftecijfer van adolescenten. Of de factoren die te maken hebben met de pandemie, zoals zelfmoordgedachten, psychische aandoeningen en sociaal isolement, een rol spelen in het sterftecijfer, kon niet worden bepaald. 

Risico

Friedman vindt dat er meer voorlichting gegeven moet worden over het risico van drugs op scholen. Zo moeten, volgens hem, meer mensen weten dat pillen en poeders het grootste risico op drugsvergiftiging vormen, omdat deze eerder illegale fentanyl bevatten.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...