Steeds meer mensen worden onder invloed van drugs betrapt wanneer ze achter het stuur zitten. Met speekseltests worden vooral sporen van cannabis, methamfetamine, cocaïne en opiaten achterhaald, zegt Paul Broer van de nationale politie.

Omdat rijden onder invloed van drugs vóór 2017 nog geen losstaand strafbaar feit was, werd er nauwelijks op gecontroleerd. Sinds 2017 gebruiken agenten speekseltests om te kijken of er drugs gebruikt zijn. Toen waren er zo’n 1.800 aangetoonde gevallen. Afgelopen jaar waren het er al ruim 13.000. Volgens de politie zijn de controles ten opzichte van de andere jaren niet geïntensiveerd. In de eerste twee maanden van 2022 werden al ruim 2.650 automobilisten positief getest op rijden onder invloed van drugs. Als dit gedurende het hele jaar hetzelfde blijft, zullen er op het eind van 2022 zo’n 16.000 gevallen zijn. Dit is bijna een kwart meer dan in 2021.Bij deze aantallen zitten het aantal lachgasgebruikers niet, omdat lachgas nog niet te testen is met een meter. 

Onderschat
Volgens de politie wordt de invloed van drugs onderschat door verkeersdeelnemers. Agenten zien dat mensen elkaar veel minder snel aanspreken op drugsgebruik in het verkeer dan op alcoholgebruik in het verkeer. Daarnaast zijn ze zich niet bewust van hoelang bepaalde drugs kunnen blijven werken.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...