In de nieuwe campagne ‘NIX18= niet voor niks’ waarschuwen hersenwetenschapper Erik Scherder en het Trimbos-instituut voor de schadelijke effecten die alcohol heeft op de ontwikkeling van de hersenen van jongeren.

Ouders die hun kinderen ‘leren’ drinken om ze beter met alcohol te laten omgaan, halen de drempel bij kinderen weg om te beginnen met drinken. Dit zorgt er juist voor dat kinderen vaker gaan drinken en het vergroot de kans op verslaving. Het puberbrein ontwikkelt lang door en is juist in deze fase van het leven gevoelig voor toxische stoffen, zegt Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut. Het is volgens haar goed om als ouders regels hierover op te stellen. Ook hersenwetenschapper Erik Scherder zegt dat de hersenen van jongeren zich willen ontwikkelen, maar dat alcohol dat tegenwerkt. Hij zegt dat ouders hun kinderen niet alleen nu, maar ook voor later beschermen door ze geen alcohol te geven wanneer ze nog geen 18 jaar zijn. De kinderen zullen een betere concentratie hebben, veilig thuiskomen en de kans op verslaving zal verkleind worden. 

Moeilijk
De NIX18-campagne loopt al zo’n negen jaar, maar het blijkt dat ouders het moeilijk blijven vinden om streng te zijn over alcohol tegen hun kinderen. Zo’n vier op de tien ouders in Nederland staan toe dat hun minderjarige kinderen alcohol drinken. Bij speciale gelegenheden loopt dat zelfs op tot 59 procent, terwijl acht op de tien ouders weten dat alcoholgebruik de ontwikkeling van het puberbrein remt. 

link naar de video ‘NIX18= niet voor niks’ campagne

Reageer reacties (0)
LEES MEER...