Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) blijkt wel degelijk met alcohol te maken te hebben. Toch speelt het drinken van alcohol hierbij geen rol. Te veel suiker eten is de boosdoener. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

NAFLD komt voor bij 20 tot 30 procent van de bevolking. Bij deze aandoening hopen vetten zich op in de levercellen. Als dit lang aanhoudt, kan NAFLD leiden tot een leverontsteking met onder andere leverkanker als mogelijk gevolg.

Lichamelijke alcohol
Leververvetting kan ook voorkomen bij mensen die veel alcohol drinken, maar NAFLD staat juist voor de vervetting die hier niet door wordt veroorzaakt. Toch blijkt nu uit onderzoek door Stijn Meijnikman van het Amsterdam UMC dat het lichaam zelf ook veel alcohol aanmaakt. Bij een deel van de onderzochte personen troffen de onderzoekers ethanol aan in de lever. De patiënten werden er niet dronken van, maar de lever was wel de hele dag bezig met een poging om de alcohol te verwijderen.

Veel suiker
Verschillende lichamelijke bacteriën bleken bij de patiënten suiker om te zetten in alcohol. De precieze reden hiervoor is onduidelijk, maar het is wel bekend dat deze personen veel suiker dronken en aten in de vorm van frisdrank en snoep. Dit in combinatie met veranderende darmflora kan voor een behoorlijk hoge alcoholaanmaak zorgen. De onderzoekers overwegen daarom nu interventies over darmflora, zodat deze aanmaak vermindert.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...