In Nederland zit er een toename in het gebruik van opioïden, maar volgens anesthesisten is de informatievoorziening over deze sterke pijnstillers vaak niet op orde. Daarom lanceert de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie een nieuwe richtlijnmodule.

Met de module is het doel om het bewustzijn rondom opioïden onder zowel voorschrijvers als gebruikers te vergroten, zodat zij hier verstandiger mee om kunnen gaan. Uit recent onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en Patiëntenfederatie Nederland blijkt namelijk dat 45 procent van de patiënten die opioïden op recept gebruikt, niet is geïnformeerd over het feit dat het uitsluitend voor kortdurend gebruik is. Daarnaast is 43 procent niet op de hoogte van de verslavingsrisico’s en volgens twee derde van de ondervraagden hebben de voorschrijvers vooraf geen afspraken met hen gemaakt over de gewenste gebruiksduur.

Opioïdenprogramma
De nieuwe module geeft handvaten voor het opzetten van een opioïdenprogramma dat zich richt op restrictief voorschrijven, educatie van alle voorschrijvers, betere voorlichting van patiënten, meer aandacht voor verstandige keuzes rondom opioïden en een speciaal afbouwschema. Hiermee wordt de informatievoorziening versterkt.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...