Lachgas staat vanaf begin volgend jaar op de lijst van verboden middelen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte bekend dat het recreatief verkopen of bezitten van het middel vanaf 1 januari niet is toegestaan.

Minister Yeşilgöz, minister van Justitie en Veiligheid, hoopt met deze maatregel preventief te kunnen handelen. Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen’, verkondigt de minister via de site van de rijksoverheid. Op dit moment is zowel het bezit als gebruik niet illegaal. Het recreatief gebruik van lachgas komt met (gezondheid)risico’s. Zo resulteerde het gebruik al in 63 dodelijke verkeersongevallen tussen 2019 en 2021 en daarom wil de overheid met spoed het lachgasverbod invoeren.  

Professioneel gebruik  
Lachgas blijft legaal voor professionele doeleinde. In de horeca en medisch lachgas zijn nog wel toegestaan, maar bedrijven dienen wel een opiumontheffing aan te vragen. Ook is het doorverkopen aan derden niet toegestaan. Betrokken partijen en bedrijven krijgen de komende weken meer informatie in hoe om te gaan met deze nieuwe regels.  

Vertraging door Raad van State  
De Raad van State opperde in juli om meer duidelijkheid en afbakening in deze wet. De instantie vroeg zich af of andere, minder ingrijpende, maatregelen niet voldoende waren. Volgens het adviesorgaan werd het professionele gebruik niet genoeg onderscheid in de wetgeving. Toch vindt het ministerie van Volksgezondheid dat er nood aan de man is en willen ze dat de wet zo snel mogelijk ingaat. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...