E-sigaretten met zoete smaken, zoals aardbei, vanille en appel mogen vanaf volgend jaar niet meer verkocht worden. Dat meldt de Staatscourant. De regel gaat vanaf 1 januari in en op 1 oktober horen alle vapes definitief uit de handel te zijn.

Het is de bedoeling dat er vanaf dat moment alleen nog maar e-sigaretten met tabaksmaak verkrijgbaar zijn. Het verbod op de andere smaken geldt daarom voor alle varianten, dus zowel voor navulverpakkingen als voorgevulde exemplaren en wegwerpvapes. Het was al langer duidelijk dat dit verbod er zou komen, maar wat dit precies zou betekenen was nog onbekend. In 2020 werd al gezegd dat de smaken het vapen voor jongeren aantrekkelijker maakten en dat dit een opstapje gaf naar regulier roken. Om dit te voorkomen wordt het verbod nu doorgevoerd.

Verpakking en naamgeving
Vanaf 1 januari gaat er een tijdslimiet van negen maanden in, waarin winkels alle e-sigaretten met andere smaken dan tabak kunnen verkopen. Vanaf 1 juli mogen ze niet meer geproduceerd worden. Daarnaast is het dan ook niet meer toegestaan om op de verpakkingen naar iets anders te verwijzen dan tabak en de naamgeving wordt strenger. Zo mogen er geen woordrappen meer gebruikt worden.

Gezondheidsschade beperken
Het verbod is een stap in de goede richting volgens Esther Croes van het Trimbos-instituut. Naast dat de aantrekkelijkheid voor jongeren hiermee afneemt, is het over het algemeen beter als er minder gevaped wordt. Vooral ook voor mensen die zowel e-sigaretten als normale sigaretten roken. ‘Uit onderzoek blijkt dat het roken van beide de gezondheidsschade alleen nog maar vergroot’, vertelt ze aan de NOS.
Er zijn een aantal stoffen die naar tabak smaken, maar ook verboden worden, aangezien het RIVM hierbij voor gezondheidsrisico’s waarschuwt. Het RIVM meldde overigens ook dat van de andere smaken niet volledig duidelijk is hoe slecht ze zijn.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...