De test van het legaal produceren en verkopen van wiet gaat waarschijnlijk pas in 2024 van start. Het zogenoemde wietexperiment zorgt voor onverwachte obstakels en wordt daarom opnieuw uitgesteld. Dat maakte minister Ernst Kuipers bekend.

Met het wietexperiment wordt er gekeken naar de mogelijkheid om wiet te legaliseren en de gevolgen hiervan voor de volksgezondheid en criminaliteit. Het uitvoeren van deze proef is echter erg ingewikkeld volgens minister Kuipers. Het eerste obstakel heeft te maken met het papierwerk. Het vinden van een geschikte locatie voor de telers, het krijgen van vergunningen en het openen van een bankrekening blijkt moeilijk. Daarnaast is het aanbod nog niet gevarieerd genoeg en zijn de productieaantallen en kwaliteit nog niet altijd waar ze moeten zijn.

Geen vaste datum
Het is niet de eerste keer dat de startdatum verschuift. Het laatste plan stond voor het tweede kwartaal van 2023, maar dat gaat dus niet lukken. Het doel is nu op 2024 gezet. Toch zoekt het kabinet wel naar een mogelijkheid om al eerder legale wiet te leveren aan coffeeshops in een aantal gemeenten.

Later oordeel
De bedoeling was om in 2024 een beslissing te nemen over de wietlegalisatie. Nu het experiment later start, is het nog onduidelijk of dat wel kan, aangezien het onderzoek dan nog niet is afgerond. In een Kamerbrief laten ministers Kuipers en Yesilgöz weten dat ze tegen die tijd zullen bepalen welke conclusies zij kunnen trekken op basis van de informatie die er dan is.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...