35.000 mensen op wachtlijst voor gespecialiseerde GGZ

Een peiling van GGZ Nederland wijst uit dat er 35.000 mensen op de wachtlijst staan voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. GGZ Nederland, die 80 procent van deze zorg voor hun rekening neemt, zwakt hiermee eerdere cijfers van Vektis en de NOS af die uitgingen van 60.000 mensen.

Wachttijden

Voorzitter Jacobine Geel van GGZ Nederland: ‘Het lagere cijfer uit de ledenpeiling van GGZ Nederland geeft een genuanceerder beeld, maar is nog altijd ongelooflijk hoog. Wachttijden zijn een hardnekkig probleem en heeft onze voortdurende inzet en aandacht nodig.’ De branchevereniging werkt samen met haar leden hard om de wachttijden terug te dringen, onder andere door online hulp te bieden tussen intake en behandeling in en betere controles uit te voeren.

Personeelstekort
Het terugdringen van personeelstekorten zou een groot verschil maken in de lange wachttijden. Naast een tekort aan behandelaren is er ook een tekort aan administratief medewerkers.

Verslavingszorg
Van de 17 miljoen Nederlanders krijgt 43 procent ooit te maken met een psychische aandoening. Jaarlijks krijgen ruim 1 miljoen mensen een behandeling in de ggz of verslavingszorg. Hiervan krijgen 497.000 patiënten gespecialiseerde ggz of verslavingszorg zonder verblijf, 44.860 patiënten gespecialiseerde ggz of verslavingszorg met opname en 9000 Patiënten langdurige ggz.  

 

29/11/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...