WHO dringt aan op hogere belasting tabak

De belasting op tabak moet omhoog, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Vooral om levens te redden en meer geld beschikbaar te maken voor gezondheidszorg, adviseert de WHO overheden de belasting te verhogen naar 75 procent van de prijs.

De WHO vindt dat er te weinig overheden gebruik maken van belasting op tabaksproducten om mensen te stimuleren tot stoppen of ervan te weerhouden te beginnen. ‘Jaarlijks sterven er ongeveer zes miljoen mensen aan ziektes door roken. Als er geen maatregelen worde genomen kunnen dat er in 2030 8 miljoen per jaar worden’, aldus de WHO.

.Daarnaast kan roken onder meer leiden tot ernstige niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. ‘Belasting heffen op tabaksproducten is een van de meest effectieve en rendabele manieren om tabaksgebruik terug te dringen en tegelijk inkomsten te genereren’, zegt WHO-chef Margaret Chan.

Nederland voldoet al aan het doel van de WHO: driekwart van de prijs (ruim zes euro voor een klein pakje) bestaat uit btw en accijns. In negen jaar tijd is de prijs van sigaretten en shag in ons land met 66 procent gestegen, blijkt uit CBS-cijfers.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...