Egypte massaal aan morfineachtige pijnstillers

Ongeveer 70 procent van de Egyptenaren die in Cairo in behandeling is voor een verslaving, is dit vanwege tramadol. Deze morfineachtige pijnstiller is erg populair in de regio om de lage prijs.

Vergeleken met morfine heeft het een zwak effect, maar de ontwenningsverschijnselen kunnen erg heftig zijn. Tramadol is ook in Egypte alleen op recept verkrijgbaar, maar veel apothekers leveren het niet meer vanwege het toenemende misbruik ervan. Daarom worden de pijnstillers massaal op illegale wijze geïmporteerd vanuit India. Dit heeft nog een nadeel: in plaats van 50 mg, zijn de meeste tabletten nu van 200 mg.

De stijgende werkloosheid wordt als reden gezien voor Egyptes obsessie met tramadol. Omgevingsfactoren spelen altijd een grote rol bij middelenmisbruik. Als die verbeteren, dan zal het gebruik ook afnemen. Maar de autoriteiten steken vooral tijd en energie in het aanpakken van het illegale transport van tramadol.

Medische deskundigen spreken van een landelijke trend. Inmiddels is de pijnstiller na cannabis de meest populaire drug in het Afrikaanse land. Dat is ook omdat er bij het middel geen sprake is van een religieuze drempel, zoals bij alcohol wel het geval is.

Veel Egyptenaren gebruiken het middel ook voor seks. Het zou helpen om premature ejaculatie te voorkomen. De vrouwen zeggen baat te hebben bij het pijnstillende effect: minstens 80 procent is namelijk besneden (ook al is dit geruime tijd verboden). Seks is voor hen vaak pijnlijk.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...