5 fabels over verslaving en herstel

Wanneer mensen het woord 'verslaafd' horen doemt er vaak een beeld op van een stereotype junk onder de brug. Hoewel ook dit wel eens voorkomt, is dat absoluut niet de ‘norm’. Wij weten dat natuurlijk allang. Hier nog een paar fabels over verslaving en herstel en hoe je erop kan reageren als je het (weer) te horen krijgt.

1. Jonge mensen kunnen niet verslaafd zijn
Oh nee? Waarom mensen dit denken blijft voor ons ook een raadsel en het vermindert het stigma op verslaving niet. Het maakt de verslaving namelijk niks uit of je twintig bent. Of veertig. Of zestig. Verslaving discrimineert niet.

2. Als iemand met een verslaving beter wil worden, kunnen ze gewoon stoppen met drinken/ gebruiken
En als iemand met kanker wil genezen, moet diegene ‘gewoon’ zijn ogen dicht doen en hopen dat hij de dag erna wakker wordt zonder tumor. Zo makkelijk is het niet. Net als kanker is verslaving een ziekte en behandeling is mogelijk, maar het gaat niet vanzelf over. We kunnen dus ook niet ‘gewoon stoppen met drinken’, hoe makkelijk dat ook voor veel mensen klinkt.

3. Als iemand doet wat hij moet doen en normaal functioneert, kunnen ze geen problemen hebben met drugs of alcohol
Onzin, onzin, onzin. Er zijn genoeg mensen met een goede baan, een gezonde relatie, die zich niet druk hoeven te maken over financiën: maar diezelfde persoon draagt iets mee dat vaak zwaarder is dan hemzelf. Dat een persoon niet alles heeft verloren en geen winkelwagen als huis heeft, betekent niet dat ze geen verslaving kunnen hebben.

4. Er is maar één goede manier om in herstel te gaan
Hoewel niet iedereen zich schuldig maakt aan deze denkwijze, zijn er toch genoeg mensen die dat denken. Er zijn tal van behandelingen en zelfhulpgroepen. Het is bewezen dat cognitieve gedragstherapie in combinatie met abstinentie het beste werkt, maar ook dit kan per persoon verschillen.

5. Herstel is saai en mensen in herstel ook
Dit is een angst die veel verslaafden hebben: dat we niet weten hoe we een leuke avond moeten hebben zonder drugs of alcohol. Vaak blijkt het tegenovergestelde waar, want nu kun je je juist focussen op dat ene avondje met je vrienden in plaats je avond laten draaien om je gebruik met je vrienden in de buurt. Én je hoeft je geen zorgen te maken over wat je hebt gezegd of gedaan. De avond zie je nog kraakhelder voor je.

Dit zijn maar een paar misvattingen, we kunnen er nog veel meer opnoemen. Daarom hebben wij maar een tip: keep talking about addiction! Zo werken we met zijn allen dit stigma de wereld uit.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...