Varenicline minder bijwerkingen dan gedacht

Het veelgebruikte medicijn om te stoppen met roken, Varenicline, heeft minder bijwerkingen dan gedacht. Eerder werd verondersteld dat het gerelateerd is aan hartklachten of depressie, maar dat is onterecht, volgens onderzoekers van het Maastricht UMC+ en universiteiten van Düsseldorf, Edinburgh en Londen.

De onderzoekers vergeleken data van 150.000 mensen die wilden stoppen met roken en daarvoor hulpmiddelen gebruikten, zoals nicotinekauwgom, nicotinepleisters of Varenicline. Gedurende een half jaar werd de invloed van de behandeling op hun gezondheid getest. Vergeleken met de anderen, hadden de Varenicline-gebruikers niet meer kans op een hartaanval of depressie.

‘De resultaten laten zien dat dit medicijn een veilig middel is om mensen te helpen bij het stoppen met roken’, zegt hoofdonderzoeker Daniel Kotz. Mede-auteur van het artikel Onno van Schayck geeft een verklaring voor het misverstand: ‘ Depressie en hartklachten kunnen een gevolg zijn van jarenlang roken. Dit wordt dus niet veroorzaakt door eventuele medicatie.’ De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om mensen die graag willen stoppen goed voor te lichten over de effecten daarvan op lichaam en geest, zowel op korte als korte termijn.  

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...