6 tips tegen zelfstigma

Wat zijn we soms toch hard voor onszelf. Mensen kunnen dingen over zichzelf denken die ze nooit over een ander zouden zeggen. Dit is waar zelfstigma om de hoek kan komen kijken. Wat kun je doen als je heersende vooroordelen over jezelf en je verslaving gelooft, zelfs nu je in herstel bent?

1. Accepteer dat het er is
Ja, je denkt soms nare dingen over jezelf. Wees daar eerlijk over naar jezelf en accepteer het. Dat kan heel lastig zijn, maar erkenning is de eerste stap naar verandering. Nu kun je er iets aan gaan doen.

2. Leer het herkennen
Kijk eens naar je eigen gedachten en leer herkennen wanneer je jezelf onnodig naar beneden aan het halen bent. Waarschijnlijk heb je terugkerende gedachten. Als het je helpt, spreek die gedachten op dat moment zelf bewust tegen.

3. Je bent niet wat je denkt
Goed, die gedachten zitten in je hoofd en je hebt er last van. Maar onthou dat je niet bent wat je denkt. Gedachten komen langsdrijven als wolken aan de lucht, maar in deze beeldspraak ben jíj dus de lucht. Je bent groter dan je gedachten. Neem afstand van ze.

4. Kijk naar het positieve
Kijk naar je eigen goede eigenschappen. Misschien ben je wel heel creatief of zorgzaam, kun je goed luisteren of ben je erg grappig. Maak er een lijstje van. Of vraag eens aan een geliefd persoon wat hij of zij leuk aan jou vindt.

5. Denk het om
In het verlengde hiervan: kijk eens naar een eigenschap die je misschien bedreigend voor je herstel vindt, zoals je impulsiviteit. Kan deze eigenschap ook iets positiefs hebben? Het helpt om anders naar jezelf te kijken.

6. Wees trots
Je bent in herstel! Dat is geweldig! Natuurlijk is het vanaf nu niet alleen maar regenbogen en zonneschijnen, zo is het leven niet. Maar als je vastloopt in zelfstigma, mag je jezelf best eens een extra schouderklopje geven.

Datum: 01/11/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...