Tijdelijk met alcohol stoppen effectief bij frequente drinkers

Tijdelijk met alcohol stoppen blijkt een goed idee. Na een korte periode zonder alcohol gaan mensen wel weer drinken, maar beduidend minder dan daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek naar de alcoholconsumptie van Dry January deelnemers, de Engelse variant op IkPas.

Engelse wetenschappers onderzochten de alcoholconsumptie van 857 deelnemers aan Dry January. In deze jaarlijkse campagne laten mensen de drank tijdelijk staan. Driekwart van de deelnemers bleef gedurende  de  actie volledig ‘droog’, velen van hen dronken een half jaar daarna nog steeds minder glazen alcohol dan voor de actie. Van een terugslag, mensen die de gemiste alcohol compenseerden door juist meer te gaan drinken, was nauwelijks sprake. De deelnemers aan IkPas kregen dezelfde vragen tijdens en na hun alcoholvrije periode voorgelegd. Ook hun drinkgedrag bleek fundamenteel gewijzigd.

Voor de actie dronk één op de drie deelnemers overmatig: vrouwen meer dan 14 en mannen meer dan 21 glazen per week. De deelnemersgroep bestaat in meerderheid uit hoogopgeleide vrouwen. Opvallend was dat zij zeer regelmatig en ook veel dronken. Met name de 55-plussers, zij dronken  gemiddeld 5 dagen in de week één of meer glazen. Dit in tegenstelling tot deelnemers  tussen de 25 en 45 jaar: bij hen bleef dit beperkt tot twee keer in de week. Een half jaar na afloop van de actie, bleek nog  maar 10 procent van de deelnemers overmatig drinker en gebruikte de helft van alle deelnemers minder alcohol.

Onderzoeker Rob Bovens, lector verslavingszorg en coördinator van de IkPas-actie, verklaart het succes van de actie uit ‘ervaringsleren’. Hij denkt dat mensen de positieve effecten van niet-drinken aan den lijve ervaren. Als voorbeelden  noemt hij onder andere gewichtsverlies, beter slapen,  fitter zijn en ‘nee’ leren zeggen. Daarnaast zouden jongeren het fijn vinden om in hun omgeving het goede voorbeeld te geven. Ook maakt de actie mensen er bewust van dat het nuttigen van alcohol ingesleten gewoontegedrag is. Hierbij is het opvallend dat vrouwen het moeilijker vinden om te matigen dan mannen. Bovens denkt dat dit komt omdat vrouwen meer een sociaal dier zijn.

Wim van den Brink, ook hoogleraar verslavingszorg, plaatst een kanttekening bij het succes van de actie. Volgens hem helpt een kortdurende actie als IkPas alleen bij mensen die van zichzelf weten dat ze wel wat minder mogen drinken en niet bij ernstige alcoholverslaafden.

Meedoen? Kijk op IkPas.nl

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...