Meer doden door pijnstillers dan door drugs in VS

Meer dan 47.000 mensen zijn in 2014 in de Verenigde Staten overleden aan een overdosis drugs. Opvallend is dat in bijna de helft van de gevallen geen sprake is van een overdosis aan heroïne, cocaïne of crystal meth. Deze mensen namen een overdosis gewone pijnstillers.

Sinds enkele jaren worden dokters door patiënten steeds harder gepusht om pijn te beschouwen als een medische aandoening. De farmaceutische markt kon hier goed gebruik van maken, met als gevolg dat er meer en meer zware pijnstillers op de markt kwamen. Dit had weer als gevolg dat miljoenen Amerikanen deze pijnstillers aanschaften en vaak verslaafd raakten. 19.000 mensen stierven in 2014 aan de gevolgen van een overdosis pijnstillers.

Heroïne

Dokters reageerden met een oproep om de zware pijnstillers van de markt te halen. Sommige patiënten die afhankelijk waren geworden van de medicijnen stapten daarop over op een ander opioïde middel, heroïne. In 2014 overleden er 10.000 personen aan een overdosis van de drug.

Oplossing

Volgens experts lossen dokters het probleem niet op door minder pijnstillers voor te schrijven. Een oplossing die zij geven is het overgaan op medicinale marihuana. Dit is zoals zij zelf al toegeven geen perfecte oplossing. Medicinale marihuana werkt niet bij elke patiënt en is ook een verslavend middel. Toch zien de experts het als een stap in de goede richting om de epidemische verslaving aan zware pijnstillers te stoppen.

 

afbeelding: Jason van Horn

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...