Artsen spoedeisende hulp klaar met dronken patiënten

Artsen op de spoedeisende hulp ondervinden enorme overlast door dronken patiënten die worden binnengebracht. Op de grond braken en urineren, scheldpartijen en in het gezicht spugen zijn maar enkele voorbeelden van dingen die de artsen elke avond meemaken. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) wil dan ook dat de verkoop van alcohol verder aan banden wordt gelegd.

Het aantal gevallen van agressie door alcohol op de Spoed Eisende Hulp (SEH) neemt al jaren toe. Volgens voorzitter van de NVSHA Crispijn van den Brand is twee derde van de patiënten in het weekend onder invloed van alcohol.

Maatregelen

Van den Brand wil met minister Schippers van Volksgezondheid in gesprek over de aanpak van alcoholagressie. Volgens van den Brand wordt er nog te makkelijk gedaan over alcohol. Van den Brand:  ‘Het moet minder normaal worden om alcohol te kopen. Nu kunnen mensen het tegelijk met de dagelijkse boodschappen inslaan en daar moet een einde aan komen.’

Als het aan van den Brand ligt worden ook regels op het gebied van leeftijd aangepast. De nu bestaande regelgeving gaat naar zijn mening niet ver genoeg. Van den Brand heeft geen moeite met de huidige leeftijdsgrens, maar het zijn niet alleen jongeren die agressief kunnen worden. Daarom ziet hij liever dat er ook regels komen voor volwassenen.

Gelijk aan sigaretten

De NVSHA is van mening dat alcoholverkoop op dezelfde manier moet gebeuren als die van sigaretten. Naast waarschuwingen op de etiketten van alcoholische dranken en de drank niet meer tussen de gewone artikelen plaatsen, willen zij ook een hogere belasting op alcohol en meer overheidsvoorlichting.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...