Franse vrouwen kunnen betaald stoppen met roken

In Frankrijk gaan zeventien ziekenhuizen zwangere vrouwen die roken, betalen om hiermee te stoppen. Met dit experiment willen de ziekenhuizen onderzoeken of geld als een stimulans werkt om niet meer te roken.

Nergens in Europa roken meer zwangere vrouwen dan in Frankrijk. Bijna 18 procent van de vrouwen stopt niet als zij in verwachting is. In Nederland ligt dit percentage iets lager dan 9 procent.

300 euro

Vrouwen die deelnemen aan de proef worden begeleid door een verslavingsdeskundige. Per sessie krijgen de vrouwen een waardebon van twintig euro. Het totaalbedrag kan oplopen tot wel 300 euro. Om te mogen deelnemen aan het experiment moet je  als vrouw ouder zijn dan 18 jaar, niet langer dan 4,5 maand zwanger en minimaal 5 sigaretten uit een pakje of 3 zelf gerolde sigaretten roken per dag. Maar het belangrijkst is dat ze een sterke wil hebben om te stoppen.

Effectief

Het is niet de eerste keer dat geld wordt ingezet om zwangere vrouwen te laten stoppen. Afgelopen jaar werden er in Glasgow, Engeland resultaten gepubliceerd van eenzelfde soort onderzoek. Van de ruim 600 deelnemende vrouwen die geld kregen aangeboden, stopte 22,5 procent met roken. Dit tegenover 8,6 procent bij de vrouwen die alleen met een deskundige in gesprek gingen.

De resultaten van het Franse onderzoek zijn naar verwachting in 2018 bekend.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...