8 tips voor een sober oud en nieuw

Vier je je eerste oud en nieuw in herstel en ben je bang om terug te vallen? Snappen we. Daarom hebben we speciaal voor jou 8 tips opgesteld om wat meer grip te bieden op je herstel.

1 Bedenk of je er wel aan toe bent

Als je bang bent voor een terugval tijdens oud en nieuw, sla de feestjes dan een jaartje over. Je herstel gaat boven alles!

2 Weet wie er voor je klaar staat
Heb je wel een feestje of borrel? Neem iemand mee die je steunt of maak een lijst met telefoonnummers van mensen die je kunt bellen als je het even moeilijk hebt.

3 Bezoek een meeting
Fellows kunnen je steunen en kracht geven. Bovendien kan het nuttig zijn om te horen wat zij doormaken tijdens de feestdagen; misschien herken je er dingen van jezelf in.

4 Wees voorbereid
Houd bijvoorbeeld een glas spa rood vast rond 12 uur zodat je geen glas champagne in je handen gedrukt krijgt. Bedenk ook wat je gaat zeggen als mensen vragen waarom je geen alcohol drinkt.

5 Vermijd slechte invloeden
Plaatsen en mensen die je kunnen triggeren om weer te drinken of gebruiken hebben geen goede invloed op je herstelproces. Probeer ze dan ook zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

6 Waardeer de kleine dingen
Er zijn veel dingen in je leven waar je dankbaar voor mag zijn; dat je in herstel bent bijvoorbeeld, of de fijne steun van je familie. Dit zorgt ervoor dat je nuchter het nieuwe jaar in gaat.

7 Mediteer
Gebed en meditatie kunnen helpen om stress en angsten te verminderen.

8 Het is vanzelf weer morgen
Ook een feestdag heeft maar 24 uur!

27/12/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...