Aangifte tegen de tabaksindustrie

Advocate Bénédicte Ficq dient aanstaande donderdag drie aangiften in tegen de tabaksindustrie. Mocht het Openbaar Ministerie besluiten om alsnog de tabaksindustrie niet te vervolgen, zal Ficq een klacht indienen om alsnog vervolging proberen af te dwingen.

Een van de aangiftes is afkomstig van Anne Marie van Veen, bekend van haar stichting Sick Of Smoking. Van Veen is ongeneeslijk longkankerpatiënt. Via Sick Of Smoking heeft ze nog 1063 medestanders gevonden die allen aangifte willen doen. Naast de aangifte van Van Veen, dient Ficq nog een aangifte in van een COPD-patiënt en een rookverslaafde. Deze drie aangiftes zullen model staan voor de andere aangiftes.

In het augustusnummer van Lef sprak Van Veen over de mogelijke rechtszaak: ‘Het doel is niet het krijgen van een schadevergoeding, maar om de praktijken van de tabaksindustrie te laten stoppen.’ ‘Je bent crimineel bezig wanneer je een product ontwikkelt met het oog op afhankelijkheid, juist met de bedoeling de vrije wil uit te schakelen, wetende dat dit product levensgevaarlijk is terwijl je de verslavende stoffen er ook uit kunt halen. Juist kinderen en jong volwassenen, bij wie het brein nog in de steigers staat, worden zo verslaafd gemaakt.’

Van Veen en Ficq hebben als adviseur Jeffrey Wigand. Wigand heeft als biochemicus gewerkt bij Brown & Williamson, een Amerikaanse tabaksfabrikant, die hij de rug toekeerde . In het programma 60 Minutes gaf hij een interview over de tactieken van B&W en de gezondheidsrisico’s die hieraan verbonden zijn. Sindsdien is Wigand een bekend anti-tabak actievoerder.  Onlangs sprak hij met EenVandaag. Dat interview wordt vanavond via de website van EenVandaag uitgezonden.

Als je het hele interview met Anne Marie van Veen wilt teruglezen, kan je deze editie van Lef bestellen door een e-mail te sturen naar marketing@lef-magazine.nl.

Datun: 27/09/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...