Aantal 'comazuipers' sterk gedaald

Ziekenhuizen in West Brabant hebben in de eerste vijf weken van de coronacrisis geen enkele jongere doorverwezen naar de Brabantse verslavingszorg. Het zogenoemde comazuipen is drastisch afgenomen.

Normaal sturen het Amphia Ziekenhuis en Bravis per weekend gemiddeld vier of vijf jongeren, die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis zijn beland. door naar Novadic-Kentron. De eerste vijf weken van de crisis waren dat er nul.

Schade inhalen
Hoewel deze afname wordt gezien als een positief effect van de coronacrisis, houdt preventiemedewerker Alex van Dongen rekening met een toename na de crisis. 'Jongeren gebruiken hun eerste biertje of jointje meestal samen met anderen', zei Van Dongen tegen BN DeStem. 'Dat groepsproces is van doorslaggevend belang. Door corona mogen jongeren niet meer in groepen bijeen komen en zijn cafés en sportkantines dicht. Zo valt de trigger weg. Het gebruik wordt nu uitgesteld en dat zou volgens de statistieken later tot minder verslaving moeten leiden. Maar misschien gaan ze na de pandemie de ‘schade’ wel inhalen.'

Datum 29-04-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Reageer reacties (0)
LEES MEER...