Alcohol fataal voor 1 op 37 Nederlanders

1 op de 37 Nederlanders sterft aan de gevolgen van alcohol. Met drie procent van de sterfgevallen heeft Nederland, in vergelijking met de 34 rijkste landen van de wereld, relatief weinig alcoholdoden.

Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De alcoholconsumptie in Nederland is met 9,3 liter pure alcohol per persoon per jaar iets hoger dan het gemiddelde van de OESO-landen. Rusland heeft het hoogste percentage alcoholsterfgevallen. Hier is een op de drie sterfgevallen te wijten aan de gevolgen van alcoholmisbruik.

Het gemiddelde alcoholgebruik in de rijkste landen van de wereld neemt volgens OESO af, met uitzondering van Finland, IJsland, Israël, Noorwegen, Polen en Zweden. Volgens het onderzoek zijn onder meer laagopgeleide mannen een risicogroep voor het ontwikkelen van problematisch drankgedrag. Dat geldt niet voor vrouwen in die categorie. Opmerkelijk genoeg zijn hoogopgeleide vrouwen sneller geneigd om veel alcohol te drinken.

Alcoholmisbruik geldt wereldwijd als een van de toonaangevende oorzaken van overlijden en invaliditeit. Door drank overlijden jaarlijks meer mensen dan hiv/ aids, geweld en tuberculose samen. Beleid om het gebruik van alcohol te ontkrachten heeft succes in Canada, Tsjechië en Duitsland. Deze landen kennen een afname van alcoholisme en alcoholmisbruik van vijf tot tien procent, aldus het rapport.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...