Alcohol remt opruiming vaatvernauwingen bij Alzheimer

Alcohol heeft invloed op de opruiming van plaques (vaatvernauwingen), die zo kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door de University of Illinois in Chicago, zijn gepubliceerd in het Journal of Neuroimflammation.

Recent onderzoek toonde al aan dat alcoholgebruik van invloed is bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, omdat alcohol invloed heeft op het immuunsysteem en dus ook op ontstekingen in de hersenen.

Dr. Douglas Feinstein, hoogleraar anesthesiologie aan de universiteit van Illinois aan het Chicago College of Medicine, heeft samen met andere onderzoekers een celonderzoek bij dieren uitgevoerd waaruit blijkt dat alcohol de opruiming van plaques in de hersenen kan belemmeren. Feinstein: ‘Hoewel deze studies werden uitgevoerd in geïsoleerde cellen, suggereren onze resultaten dat alcohol het vermogen van microgliacellen om de hersenen vrij te houden van beta-amyloïd (het eiwit dat verantwoordelijk is voor de plaques) beperkt en kan bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.’

Datum: 05/06/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...