Alcohol schadelijker dan heroïne en crack

Als het gaat om schade aan de samenleving staat alcohol aan de top

Het is een hardnekkig geloof dat drugs als heroïne en crack-cocaïne de meeste schade veroorzaken aan de samenleving. Dat geloof wordt gevoed door het feit dat de drugs illegaal zijn en door the war on drugs, die de middelen ‘criminaliseert’. Niets is minder waar, zo blijkt uit een Britse studie: de meeste schade wereldwijd wordt aangericht door alcohol, onze legale harddrug.

Ruim 3 miljoen doden
De World Health Organisation (WHO) stelt dat er wereldwijd meer doden vallen dan door HIV, aids, geweld en Tuberculose bij elkaar. Het gaat jaarlijks om ruim 3 miljoen doden, door leverziekten, verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten hebben gekregen, maar ook door ongevallen, geweld, moord en zelfmoord. Alleen al in de VS vallen jaarlijks 10.000 doden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed. In het Verenigd Koninkrijk kan 50 procent van de geweldsdelicten worden toegeschreven aan alcohol.

Alcohol aan de top
De studie werd uitgevoerd door professor David Nutt, voormalig drugsadviseur van de Britse regering, samen met andere toonaangevende specialisten. De onderzoekers beoordeelden verschillende soorten drugs op basis van de schade die ze veroorzaken aan de gebruikers en aan de omgeving van gebruikers. Heroïne, crack en methamfetamine veroorzaakten de meeste schade aan de gebruikers zelf, maar als het ging om schade aan de samenleving stond alcohol aan de top.
De Britten gebruiken in hun wetgeving verschillende klassen voor drugs. In klasse A voeren heroïne en crack de boventoon, maar de onderzoekers vinden dat alcohol daarbij gezet moet worden.

Harde realiteit
Critici stellen dat als heroïne en crack legaal zouden zijn en dus wijdverbreid meer gebruikt worden, ze gevaarlijker zouden zijn dan alcohol. Realiteit is dat het huidige niveau van alcoholmisbruik de meeste schade veroorzaakt aan de samenleving, maar dat de gevolgen zelden worden uitgelicht.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...