Hoe strenger de ouders zijn op het gebied van alcohol, hoe later kinderen beginnen met drinken. Dat blijkt uit drie verschillende onderzoeken uit Nederland, de VS en Australië. Ook de beschikbaarheid van alcohol thuis leidt tot meer alcoholgebruik van jongeren.
Verreweg de meeste Nederlandse ouders hebben het ingesleten idee dat het onder toezicht leren drinken van alcohol beschermend werkt. Door thuis verantwoord alcohol te drinken zouden jongeren buitenshuis minder drinken en verstandiger met alcohol omgaan. Dit was althans in het Nederlandse polderlandschap de theorie. Het tegenovergestelde blijkt dus het geval.
Aanleiding van de berichtgeving is de uitzending van Knevel en Van den Brink van 7 januari waarin tv-presentatrice Karin de Groot vertelde dat haar kinderen thuis tot hun achttiende geen druppel mogen drinken. Haar tafelgenoten dachten daar heel anders over. Generaal buiten dienst Peter van Uhm vond het zelfs bijna leeftijdsdiscriminatie als kinderen niet mogen drinken.
Ook presentator Manuel Venderbos was het absoluut niet met Karin de Groot eens. ‘Verbieden heeft geen zin’, declameerde hij. En toen werd De Groot fel. Ze vond de standpunten van haar tafelgenoten schokkend en zelfs een vorm van kindermishandeling. ‘Kinderen gaan juist meer drinken als je het thuis toestaat. Dat blijkt uit alle studies.’
De onderzoeken tonen dus aan dat ze gelijk heeft.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...