alcoholgebruik Volendamse jongeren aangepakt

De jongeren in Edam en Volendam beginnen zo’n twee jaar eerder met drinken dan tieners elders in het land. De gemeente wil dit terugdringen door het LEF programma, wat gebaseerd is op het IJslandse model.

Het IJslandse model komt van de manier van leven in IJsland waarbij de inwoners het alcoholgebruik onder jongeren fors hebben teruggedrongen door gratis activiteiten, meer betrokkenheid van de ouders en hogere leeftijdsgrenzen. Dit model wil het Trimbos-instituut in Nederland gaan uittesten, maar Edam en Volendam hebben daar dus hun eigen versie van ontwikkeld: het Lef programma.

LEF programma
Vanaf februari worden er alternatieve activiteiten georganiseerd in samenwerking met bedrijven en sportclubs. Met de voetbalclub en kickboksscholen wordt besproken om trainingen te geven op zaterdagavond. ‘We willen straks nooit meer het excuus horen dat er niks voor ze is’  zegt Vincent Tuijp, wethouder Edam-Volendam, in het AD.

‘Zitjes’
De jongeren komen samen in zogenoemde ‘zitjes’. Hierbij zitten ze met grote groepen bij iemand thuis alcohol te drinken. Het gebeurt regelmatig dat hier ongelukken gebeuren of jongeren afgevoerd moeten worden naar het ziekenhuis door te veel alcoholgebruik. ‘Iedereen hier kent wel iemand die problemen heeft met alcohol of drugs.’ Zegt Tuijp. Ook zegt hij dat de hechtheid van het dorp en groepsdruk een rol spelen.

10/12/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...