Ierland wordt het eerste land ter wereld waar gezondheidswaarschuwingen verplicht worden op alcohol. Betrokken bedrijven hebben tot 22 mei 2026 om de verpakkingen aan te passen.

Op het etiket zal het aantal calorieën en de hoeveelheid alcohol worden laten zien, maar ook de risico’s van drinken tijdens een zwangerschap en het verhoogd risico op leverproblemen en kanker. De etiketten gaan lijken op de waarschuwingsetiketten op sigaretten, die in 2016 verplicht werden voor alle EU-landen. Daarnaast staat er op het etiket een website waar nog meer informatie te vinden is over alcohol en de invloed op de gezondheid. De regering van Ierland hoopt dat mensen door de nieuwe regelgeving bewustere keuzes kunnen maken over hun alcoholgebruik. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden jaarlijks drie miljoen mensen door alcoholgebruik, dat is 5,3 procent van alle sterfgevallen.

In Nederland

De Ierse gezondheidsminister Stephen Donnelly ondertekende maandag de plannen. ‘Ik kijk ernaar uit dat andere landen ons voorbeeld volgen’, zei hij. In 2021 overleden zo’n 2390 mensen aan de gevolgen van alcohol in Nederland, blijkt uit cijfers van het rivm. In Nederland is dat 1,4 procent van de totale sterfte. Vorige maand bleek, uit onderzoek van de NOS, dat het aantal mensen dat onder invloed de auto instapt ook is toegenomen. In 2016 overleden er dertien mensen aan de gevolgen hiervan, vorig jaar waren dit er 61. De Nederlandse organisaties voor alcoholbeleid zijn te spreken over de Ierse wetgeving. Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, noemt het fantastisch. Hij verwacht alleen niet dat Nederland snel zal volgen. ‘Het is een goede stimulans voor andere landen, maar Nederland is niet veel bezig met alcoholpreventie’, aldus Van Dalen. De directeur benadrukt dat er genoeg bewijs is voor de relatie tussen alcohol en kanker om het probleem aan te pakken.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...