Amfetamine met een fruitsmaakje

Een nieuw, kauwbaar kindermedicijn tegen ADHD roept ophef op onder Amerikaanse drugsexperts. De pillen genaamd Adzenys zouden veel te lekker smaken. Verslaving zou daardoor te gemakkelijk op de loer liggen.

De pillen zijn 'geschikt' voor kinderen vanaf zes jaar. Brandon Short van het White Sands Treatment Center in Florida zegt dat het een ‘recipe for disaster’ is vanwege de mix van gemak, toegankelijkheid en de lekkere smaak. ‘We moeten er streng op blijven toezien dat zulke medicijnen als therapeutisch gezien moeten worden en niet als halloween candy’. Experts zijn bang dat dit medicijn net zo aantrekkelijk zal worden als bijvoorbeeld Skittles en dat een piek in de verslavingscijfers het gevolg zal zijn.

Lef ging op onderzoek uit en wilde weten of dit medicijn ook in Nederland wordt voorgeschreven. Drs. Ruud Coolen van Brakel is directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Hij wist ons gerust te stellen: ‘Dit geneesmiddel bevindt zich niet op de Nederlandse markt. Het betreft hier nota bene gewoon amfetamine met een fruit/snoepsmaak. Een snellere manier om verslaving in de hand te werken is er nauwelijks. Mocht dit ter registratie hier worden aangeboden, dan mag u rekenen op stevig protest van onze organisatie.’

De Amerikaanse nieuwszender RT besteedde onlangs ook aandacht aan het beruchte medicijn:

Datum: 14/07/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...